Founding story

Eind 2017 liepen wij elkaar tegen het lijf bij een bijeenkomst over hoogbegaafde volwassenen. Wat in onze afzonderlijke ervaring vaak een worsteling was geweest, bleek opeens verrassend makkelijk. Er was een ‘klik’, we wilden met elkaar praten, we hadden vragen, wensen, een ambitie, we herkenden elkaar, in een visie, een passie. Wat is het fijn om true peers te ontmoeten. Ze zijn allemaal anders, maar toch op essentiële punten gelijk. Wat een feest om begrepen te worden!

(Hoog)vliegen

“Tekening van me uit 1983. Zo voel ik me regelmatig. Ik wil vliegen en lig als vlieger onderaan een boom op de grond. Verlamd. Toch droom ik van vliegen en weet hoe dat moet. Ik zie het al helemaal voor me, maar hoe betrouwbaar zijn mijn vleugels? Nu, 35 jaar later, realiseer ik me hoe helder ik het heb weergegeven in mijn tekening; spot-on. Het besef, het bewustzijn hoe ik kan omgaan met mijn vlieger en toch hoog kan vliegen. Ik heb moeten leren dat ik zelf de strikjes waarmee mijn vleugels zijn vastgebonden kan losmaken.” Fline, Founding Partner

Iets Doen!

We waren zo blij dat we elkaar hadden gevonden. We staken de koppen bijeen, openden onze harten en gingen de slag.

Wat willen we doen? Ervaringen uitwisselen? Kennis delen? Wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Onze expertise toepassen? Vakgebieden verenigen? Op onze Plek moest het allemaal mogelijk zijn. Eén ding stond voorop: voor hoogbegaafde kinderen is er al veel ontwikkeld, maar voor personen die pas in de volwassenheid ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn is onderzoek, zorg, begeleiding en werk nog nauwelijks structureel voorhanden en ook niet geïntegreerd. Dát gaan we doen!

Zou het niet fijn zijn als we andere hoogbegaafde volwassenen dezelfde ervaring konden bieden die wij met elkaar hadden meegemaakt? Niet langer een ‘exoot’ zijn, maar gewoon een lid van de groep? Begrepen worden in jouw visie, ook al is dat een minderheidsstandpunt? Brein-pingpongen en tegengas krijgen op niveau zodat je eindelijk ècht wat leert?

We wilden een voedingsbodem en ruimte creëren, licht en lucht. Een plek waar je kunt samenkomen met true peers om jezelf in vrijheid en veiligheid te ontwikkelen. Ons beeld werd het atrium, de binnenplaats of ‘boezem’ van de klassiek Romeinse villa waar gasten uit alle windrichtingen hartelijk worden ontvangen en van waaruit je altijd de lucht kan blijven zien.

Wij willen onze ervaringen en kennis in ATRIUM for the gifted  bundelen en delen opdat andere hoogbegaafde volwassenen hier hun voordeel mee kunnen doen en er hun eigen, authentieke draai aan geven.

ATRIUM for the gifted

Wat willen we?

– we willen ruimte
– we willen onszelf kunnen zijn, ergens
– we willen begrepen worden
– we willen peers om te brein-pingpongen
– we willen peers om te reflecteren
– we willen onze kennis hierover bundelen
– we willen die kennis en ervaringen delen
– we willen niet altijd in de minderheid zijn
– we willen ook gehoord worden
– we willen geen exoot zijn
– we willen in de samenleving passen en onze identiteit, autonomie en authenticiteit daar tot bloei laten komen
– en daar zit onze verantwoordelijkheid!

Wij willen ruimte bieden om te relaxen, te onderzoeken, te kijken en te gaan doen (wat je altijd al wilde). Een Plek die met je meedenkt en je begrijpt om de beste voedingsbodem te ontwikkelen waarop je kunt doorgroeien. Ontwikkelen, erkennen, begrijpen, feedback (kritiek) krijgen van peers. Om zo jezelf te kunnen vertalen naar de samenleving, om in beweging te komen op een gezonde manier. Een goede flow voor jezelf.

 

Onze filsofie: de Plek. The place to be.

ATRIUM for the gifted
Expertise Centrum Hoogbegaafd voor volwassenen (18-118 jaar)