Pleun van Vliet
GZ-psycholoog

Pleun van Vliet werkt sinds 1994 als GZ-psycholoog in de klinische en forensische praktijk. Haar specialiteit is diagnostiek van de persoonlijkheid en de overlap tussen hoogbegaafdheid en diverse psychische problemen, trauma en identiteitsontwikkeling. Naast haar werk als diagnosticus en Pro Justitia-rapporteur geeft Pleun al bijna 25 jaar les in diagnostiek en persoonlijkheidstheorie aan diverse universitaire en post-doctorale opleidingen. Zij is auteur van het handboek Persoonlijkheidstheorie “Wat Drijft de Mens?” (Uitgeverij Boom, 2006) en vertaler van “Het Lucifer Effect – waarom gewone mensen zich laten verleiden tot het kwaad” (Lemniscaat, 2010). Zij is tevens geregistreerd supervisor. Van 2014-2016 was Pleun als National Supervisory Psychologist verantwoordelijk voor het toelatings- en testbeleid van de vereniging Mensa. Zij is zelf ook Mensa-lid.

Als creatieve out-of-the-box-denker die pas op 42-jarige leeftijd ontdekte dat zij hoogbegaafd was, heeft Pleun veel persoonlijke ervaring met hoe lastig of zelfs beschadigend het voor een hoogbegaafd persoon kan zijn om te proberen te ‘passen’ in een reguliere behandel- of werkomgeving. Net als veel hoogbegaafden heeft Pleun weinig natuurlijke affiniteit met autoriteiten en zoekt zij het op geleide van haar eigen inzichten en drive graag zelf uit, of met gelijkgestemde vrolijke en ondernemende anderen. Pleun is niet bang voor kritische vragen en moedigt autonomie bij haar studenten en cliënten van harte aan. Hoewel zij kennis, kwaliteit en expertise hoog in het vaandel heeft staan, is zij zich er terdege van bewust dat psychologische termen ook stigmatiserend en verlammend kunnen werken.

In het werken met hoogbegaafde volwassenen zoekt Pleun steeds naar positieve, oplossingsgerichte methodieken die de autonomie bevorderen. Zij besteedt speciale aandacht aan technieken die de ratio omzeilen, aangezien hoogbegaafden vaak gebukt gaan onder een ‘groot hoofd’ en hierdoor gemakkelijk het contact met hun gevoelsleven en intuïtieve creativiteit verliezen.

Cliënten die bij Pleun een diagnostisch traject willen ondergaan, zijn verzekerd van een vriendelijke èn stevige begeleiding, een enthousiaste en stimulerende insteek, doortastende vragen, een open lach, eerlijke antwoorden, een wetenschappelijk doortimmerd èn bijzonder leesbaar rapport, en praktisch toepasbaar advies.

Referenties

Schilderij op de foto: Peter Keizer

Ter introductie WHITEBOARD SESSIE nu voor 150,-